Friday, 29 May 2015

Tea time


                                                      Napisała Jola @  29 maja, 2015 r.



  Dzisiaj dosyć chłodno ale za to słonecznie, szkoda byłoby nie wykorzystać i nie wyjść na świeże powietrze, zwłaszcza że w tym tygodniu słonecznych dni było jak na lekarstwo. W deszczu też zdarzyło mi się w tym tygodniu biegać ; ) Dziś nieźle się dotleniłam a cały nagromadzony z tygodnia stres zostawiłam 7 km za sobą!


Jest piątek, więc w trakcie biegania rozmyślam nad listą zakupów na jutro a także nad posiłkami na przyszły tydzień. Po przyjściu do domu obiadek, kąpiel a potem nie ma to jak wskoczyć do łóżka, przelać myśli na papier popijając pyszną herbatkę która jest nie tylko bardzo dobra ale też aromatyczna i rozgrzewająca. Polecam spróbować!


: D 


Chai Latte - nie ma nic wspólnego z kawą. Jest to spienione mleko z przyprawami i skoncentrowaną herbatą zamiast espresso. Przepis pochodzi z kawatopodstawa.pl

  • kubek wody
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 10 goździków
  • 2 łyżeczki cukru ( ja dodałam brązowego )
  • 2/3 kubka mleka
  • 2 łyżeczki ulubionej herbaty liściastej ( ja dodałam assam ) 
Wykonanie :
Zagotować wodę z przyprawami w rondelku. Przykryć rondelek i zmniejszyć ogień, pozwalając aby wolno gotowała się przez 10 minut. Dodać cukier, zagotować. Następnie dodać herbatę, zdjąć rondelek z ognia i przykryć go. Herbata powinna zaparzać się przez 3 minuty. Następnie całość odcedzić i przelać do dzbanka. Podgrzać lekko mleko, ( powinno być ciepłe ale nie gorące! gorące mleko się nie spieni ). Przelać do szklanki i za pomocą spieniacza do mleka zrobić mleczną piankę. Dolać do spienionego mleka zaparzoną herbatę z przyprawami. Gotowe!

Ten aromat...! 


Pycha!


No comments:

Post a Comment