Wednesday, 28 October 2015

Pyszne sałatki dla zabieganych ;)


                                              Napisała Jola @ 28 października, 2015 r.



 Dziś chciałam Wam zaproponować przepisy na cztery sałatki które ostatnio zrobiłam, a więc są wypróbowane. Są szybkie i łatwe do zrobienia, co jest szczególnie ważne gdy po pracy, idę pobiegać, potem wracam głodna i muszę coś szybko zjeść. Najlepiej gdy jest to właśnie makaron i kurczak, czyli to co być powinno :)

" Sałatka z makaronu ryżowego" 

  • 1 czerwona papryka 
  • 1 świeży ogórek 1 mała puszka kukurydzy 
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka lub szynka 
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 
  • 1 łyżka oleju 
Sos: 
  • 2 łyżki jogurtu greckiego 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól, pieprz 
Wykonanie: 

Makaron ugotować. Filet z kurczaka usmażyć. Jogurt i majonez wymieszać razem, dodać przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Paprykę i ogórka pokroić w kosteczkę, dodać odcedzoną kukurydzę, makaron i mięso. Dodać przygotowany sos czosnkowy, dokładnie wymieszać i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki. 
Zamiast kurczaka można użyć chudej szynki np. drobiowej. 



" Sałatka z kurczakiem" 
  • 2 piersi z kurczaka (ugotowane) 
  • pół selera naciowego 
  • kilka moreli / brzoskwiń z zalewy
  • 20 dkg żółtych i zielonych winogron bez pestek
  • jogurt naturalny 
  • 4 łyżki majonezu 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżeczka curry 
  • sól, chilli
  • liście sałaty do ozdoby 
Wykonanie: 

Filety z kurczaka gotujemy ok 15 minut. Kroimy seler, winogrona, brzoskwinie. Mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy curry, sok z cytryny, miód, chilli,sól. Kroimy piersi z kurczaka i delikatnie mieszamy wszystkie składniki sałatki. 



" Sałatka z kurczakiem w curry" 
  • 2 piersi z kurczaka 
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej 
  • 1 puszka ananasa 
  • 1 łyżka curry 
  • majonez 
Wykonanie: 

Kurczaka ugotować, ok 15 min. Po ugotowaniu pokroić w dużą kostkę, posypać curry i zostawić na 10 minut. W międzyczasie odsączyć ananasa z zalewy, pokroić w kostkę. Do kurczaka wsypać kukurydzę, dodać ananasa i majonez. Wymieszać. 



" Sałatka z komosą ryżową, szpinakiem, grzybami i fetą" 

  • 1/2 szklanki komosy ryżowej 
  • 20 dkg pieczarek 
  • 3 ząbki czosnku 
  • pół pęczka natki pietruszki
  • garść szpinaku
  • 10 dkg sera feta 
  • masło, oliwa, cytryna 
Wykonanie: 

Komosę wsypać do rondelka i mieszając podprażyć ok 1 minuty. Wlać 1 szklankę wody, doprawić solą, pieprzem, dodać pół łyżeczki oliwy, pół łyżeczki soku z cytryny i pół ząbka czosnku. Przykryć i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez ok. 15 minut, aż wchłonie całą wodę. wyłożyć na duży talerz i schłodzić. 
Grzyby umyć i pokroić na plasterki. Posiekać natkę pietruszki. Na większą patelnię włożyć 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy, dodać resztę drobno posiekanego czosnku i chwilę podsmażyć. Dodać grzyby z natką, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez ok. 5 min. co chwilę mieszając. 
Przesunąć składniki na bok patelni i w wolne miejsce włożyć ugotowaną komosę, smażyć ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Połączyć z grzybami oraz umytym szpinakiem, skropić sokiem z cytryny i odstawić z ognia. Posypać serem feta. 
Wskazówki: W wersji wegańskiej zamiast fety można dodać podsmażone tofu lub pokrojone pomidorki koktajlowe. Można też dodać ugotowaną ciecierzycę jako źródło białka. 



Smacznego i miłego dnia! 


Ps. ostatni przepis pochodzi z bloga kwestiasmaku.com. Natomiast pierwsze trzy znalazłam w czeluściach internetu. Przypomnę sobie strony to podam :) 

No comments:

Post a Comment