Monday, 5 October 2015

Węglowodany i białka w mojej biegowej diecie


                                                  Napisała Jola @ 5 października, 2015 r.





Jeśli już biegamy, to nieodzowne staje się prawidłowe odżywianie. Bieganie i dieta idą ze sobą w parze. Bez zapewnienia organizmowi odpowiedniego paliwa nasze nogi daleko nas nie poniosą…
Aby trenować, cieszyć się bieganiem oraz móc biegać odpowiednio długie dystanse, potrzebna nam jest dawka energii w postaci węglowodanów. Natomiast po skończonym treningu powinniśmy przyjąć porcję węglowodanów + białek w celu uzupełnienia zużytych zapasów i odbudowania glikogenu w mięśniach i w wątrobie.
Stosowanie się do takiej diety pomoże nam odbywać kolejne treningi w pełnym zdrowiu i kondycji.

  Węglowodany w diecie 

Bardzo lubię pieczywo, kasze, ziemniaki i ryż ... jednak to makaron króluje w mojej kuchni.Jest łatwy w przygotowaniu, zdrowy, smaczny i uniwersalny. Dania z makaronem przygotowuję pod każdą postacią, na słodko, na słono, na ostro... mogłabym go jeść nawet i codziennie!

Warzywa, makaron i pierś z indyka 

   Białko 

Najlepszym źródłem białka o wysokiej jakości jest : mięso kurczaka bez skóry, ryby, białko jaja, białko mleka oraz serów.
Najlepsze jakościowo białka pochodzenia roślinnego są obecne w roślinach strączkowych.
Ja najczęściej przygotowuję dania składające się z mięsa kurczaka, indyka, ryby. Wołowinę też ale rzadziej. Z mięsa tego przygotowuję najczęściej hamburgery, lazanię, czy spaghetti.


dorsz 



Curry z kurczakiem 


wołowina 





                                                                                           

No comments:

Post a Comment