Wednesday, 14 October 2015

Jesienno - korzenne zapachy ;)


                                                  Napisała Jola @ 14 października, 2015 r.




  Pisałam już kiedyś że jestem smakoszem kawy. Jako że mamy jesień to i sezon na dynię. Natknęłam się niedawno na wpis dotyczący kawy z dodatkiem dyni. Dyni i przypraw korzennych. Coś dla mnie! Kupiłam dynię i w czasie gdy dynia była już w piekarniku, przejrzałam kilka przepisów na dyniowe latte i zrobiłam taką która mi najbardziej odpowiadała.
Z jednej dyni powstało bardzo dużo musu, z którego część użyłam do przygotowania kawy, część zamroziłam w plastikowych foremkach do lodu. Łatwo będzie je wysuwać do zrobienia następnej kawy, gdy tylko najdzie mnie ochota. Zrobiłam też pyszne curry z dynią. Będę jeszcze coś kombinować z ciastem.

Jak zrobić puree z dyni 
Dynię pokroić na dużą kostkę, ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 170 st. C przez 40 minut. Ostudzić. Zblendować na puree. Gotowe.

" Pumpkin Spice latte " 

1 łyżkę puree dyniowego włożyć do garnuszka, dodać przyprawy. Ja użyłam pół łyżeczki cynamonu, ziarenka z pół laski wanilii, łyżeczkę świeżego startego imbiru oraz łyżeczkę brązowego cukru. Podgrzać razem. Połowę szklanki ciepłego mleka wlać do puree z dyni i przez sitko przelać do szklanki w której będziemy podawać nasze latte.Następnie dolewamy wcześniej zaparzonej kawy. Pozostałe pół szklanki mleka ubić na piankę i wlać do kawy. Udekorować cynamonem.

pycha! 

rozgrzewka... 


Lemonek obserwuje czy prawidłowo wykonuję planki : D 


" Korzenny pudding z nasion chia " 
Pyszny pudding z kakao i mieszanką przypraw korzennych. Pycha! Przepis na ervegan.com


sycąco - rozgrzewający zestaw. Po biegu super! 



Tymczasem w Toruniu...



Przygotowania na Bieg Niepodległości 11 listopada, w Warszawie :) 

                                                 
                                                                                                 Miłego Dnia!

No comments:

Post a Comment