Thursday, 26 February 2015

Walia od kuchni


                                                       Napisała Jola @ 26 luty, 2015




Ten syrop do kawy o smaku Creme Brule jest bardzo smaczny!

 Po zapoznaniu się ze smakiem tych tradycyjnych Walijskich ciasteczek postanowiłam że w domu sama  spróbuję je zrobić. Przypadł mi do gustu ich smak i wyjątkowa kruchość. Walijskie ciasteczka składają się z mąki, rodzynek, masła, cukru pudru, proszku do pieczenia, jajka,  odrobiny mleka a także szczyptę przypraw korzennych takich jak cynamon i gałka muszkatołowa.
 Gotowe ciasteczka są zwykle o wymiarach 7-8 cm średnicy i 1 - 1.5 cm grubości. Podawane są na ciepło  lub zimno, posypane cukrem pudrem. Jako dodatek można podać osobno masło lub dżem. Smażone są na  patelni ze znikomą ilością masła lub oleju.

Przepis na tradycyjne Walijskie ciasteczka podejrzałam na visitwales.com

  • 22.5 dkg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dkg masła
  • 7.5 dkg cukru pudru
  • 5 dkg rodzynek*
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mleka
  • szczypta przyprawy korzennej*
  • szczypta soli
* ja dałam mix z suszonych owoców ze skórkami cytrusów
* lub cynamonu i gałki muszkatołowej

Wszystkie suche składniki wkładamy do miski, na końcu dodajemy masło i mleko. Delikatnie zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy. Wycinamy koła o średnicy 7-8 cm i grubości 1-1.5 cm. Smażymy na lekko wysmarowanej olejem lub masłem patelni po 3 min z każdej strony.

Wymieszać i gotowe






                                                     Dorsz na sposób południowy

Jesteśmy miłośnikami dań rybnych.Staramy się jeść je co najmniej dwa razy w tygodniu.Do tego dania składającego się ryby powracam często. Mogę powiedzieć ze Pan Makłowicz trafił w moje kubki smakowe! :)

  Przyrządzenie tej potrawy jest proste w wykonaniu. Rybę smażymy na oliwie z oliwek trzy minuty, w międzyczasie lekko  solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy pokrojony w plasterki ząbek  czosnku, rozmaryn, pomidory. Obracamy na drugą stronę, znowu solimy i posypujemy pieprzem.  Podlewamy winem i po trzech minutach ściągamy z ognia. Podajemy z bagietką. 


Potrzebne składniki

Gotowe :)



                                                                                                    
                                                                                                      Smacznego!




No comments:

Post a Comment