Sunday, 29 May 2016

Między bieganiem a zwiedzaniem ...


                                                  Napisała Jola @ 29 maja, 2016 r. 



  Nadrabiam dziś zaległości jeśli chodzi o post dotyczący jedzenia. Pogoda w zeszłym tygodniu dopisała a więc więcej czasu można było spędzić na świeżym powietrzu a nawet troszkę się opalić przy okazji :) 
Potrawy które dziś przedstawiam w większości pochodzą z książek: "Kuchnia dla biegaczy" oraz " Życie na zielono". Polecam. 

"Wieprzowina z cukinią i salsą verde"



"Wieprzowina z jarmużem i ryżem"



"Eskalopki z indyka z ziemniakami i warzywami"



"Quiche z brokułami i szparagami"

Co będzie nam potrzebne aby przygotować tartę? Kruche ciasto, mięso i warzywa lub same warzywa oraz świeże zioła i starty parmezan. 
Tarta to jedna z moich ulubionych potraw gdyż jest szybka w przygotowaniu, można ją przygotować z mięsem lub ulubionymi warzywami, smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno a więc można ja przygotować wcześniej i zabrać na piknik, np. 



"Naleśniki z ricottą i skórką otartą z cytryny"
Ten przepis znajdziecie na blogu makecookingeasier.pl Ciasto naleśnikowe naprawdę puszyste i pyszne. Zachęcam do wypróbowania. Warto!




"Kokardki z kurczakiem i sosem szpinakowym"



"Kasza gryczana z duszonymi porami"
Ciekawy sposób przyrządzenia porów. Pory obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Żurawinę zalać wrzątkiem, pozostawić na kilka minut i odcedzić. Rozgrzać oliwę na głębokiej patelni, włożyć pory, żurawinę i pestki dyni. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 5 min, ewentualnie podlać 1 łyżką wody. Dodać po szczypcie soli i pieprzu. 



"Łosoś z brokułem i marchewką"
Podam tylko przepis na marynatę bo łosoś wychodzi naprawdę pyszny więc warto spróbować!
Marynata:
2 łyżki oleju
2 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka posiekanego koperku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
sol, tymianek
Rybę natrzeć marynatą, odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie łososia umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st C. 




"Zupa z batata po tajsku"
Jest to zupa przygotowana z takich składników jak: czerwona pasta curry, batata, mleka kokosowego, krewetek, szpinaku, pietruszki, limonki, bulionu warzywnego. Jest pyszna, często ja robię. 
Przepis znajdziecie na blogu runtheworld.pl



15 km wybiegane, pora coś zjeść ;) 


                                                                  Miłej niedzieli!

2 comments:

  1. Witam, no I znalazlam twojego bloga bardzo ciekawy:-) Wioletta

    ReplyDelete
  2. Witaj Wiolu! Dziekuję i bardzo mi miło że zagościłaś na blogu. Wpadaj często i dziel się z nami miejscami które Twoim zdaniem warto zwiedzić :)

    ReplyDelete