Sunday, 19 April 2015

Maraton - tydzień przed


                                                 Napisała Jola @ 19 kwiecień, 2015 r.

Rzeczywiście, to prawda. Im bliżej maratonu tym stres ustępuje a na jego miejsce wchodzi ekscytacja i wielkie pragnienie aby ten dzień już nadszedł :) Śniło mi się nawet że stoję na linii startu ;)
W tym tygodniu było bieganie, rower, ćwiczenia fizyczne, głównie pompki, deski, wykroki, przysiady. Co do biegania, w tym tygodniu ilość przebiegniętych kilometrów zmniejszyłam. Dziś 20 km zakończyłam tydzień. W przyszłym tygodniu jeszcze rower, wtorek i czwartek bieganie po około 10 km i ćwiczenia w międzyczasie. Piątek odpoczywam, w sobotę mamy wylot do Warszawy. Hurra!
Wypróbowałam także pas z dwoma buteleczkami na wodę, wcześniej z tym nie biegałam bo nie miałam takiej potrzeby. Przyznam że można się przyzwyczaić, tragedii nie ma.

Te butelki będą napełnione wodą kokosową

Biegacz jeść musi, więc trochę gotowałam :

" ciastka z fasoli - wersja fit "


Ciastka z fasoli też mogą być dobre. ErVegan.com
" kruszone bezy z gruszkami "




Dużo jogurtu, mniam!

" Kasza jaglana z mango "


Bardzo pożywne. Zjadłam na kolację.

" Biegiem na śniadanie "
Koktajl łączy w sobie wszystko co, co niezbędne w diecie biegacza, dostarcza maximum składników odżywczych.Zapotrzebowanie na białko zaspokoi mleko lub jogurt oraz płatki owsiane, które dodatkowo dostarczą organizmowi odpowiedniej ilości złożonych węglowodanów, bogatych w błonnik i witaminy z grupy B. Awokado to prawdziwa bomba energetyczno - odżywcza, która sprawi, że organizm dostanie spory ładunek wartościowych tłuszczów antyoksydantów oraz potasu i wit. C oraz K. Na organizm biegacza pozytywnie wpłynie kakao, niezastąpione źródło magnezu, cynku i żelaza. Po za tym kakao zwiększając ilość serotoniny zwanej hormonem szczęścia poprawi nastrój i chęć do kolejnych treningów :)

Składniki na 1 porcję :

  • 1 pełna łyżka płatków owsianych górskich
  • 1/2 awokado
  • 1/2 banana
  • 2 daktyle
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1/2 szklanki mleka sojowego lub jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
Płatki owsiane i daktyle zalej 1/2 szklanki wrzątku i odstaw do ostygnięcia. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj wszystko na gładki, kremowy koktajl.
Przepis pochodzi z Orlen Warsaw Marathon ;)



" Makaron z serkiem białym, rodzynkami i miodem "


To danie posłuży mi jako posiłek na dzień przed maratonem. Dorzucę jeszcze biszkopty i daktyle



" Pieczone bataty z prażoną ciecierzycą i pomidorami z sosem czosnkowym "







" dorsz z kiełkami fasoli i zieloną papryką chilli "



                                                            
                                                                                                     Miłej niedzieli!

No comments:

Post a Comment