Saturday, 4 April 2015

Maraton - nowe wyzwania, nowe nadzieje i marzenia...


                                                Napisała Jola @ 4 kwietnia, 2015 r.


 Sobota, prawie tydzień minął od półmaratonu! Pełne cztery dni odpoczywałam po zawodach, no może nie zupełnie bo jednak chodziłam do pracy, ale od treningów tak. Jadłam i jadłam :) Dopiero w piątek godzinka na rowerze a dzisiaj czyli w sobotę zrobiłam pierwsze w tym tygodniu 10 km. Pogoda ładna, słoneczna i dosyć ciepło. Biegało mi się lekko, żadnych skurczów czy innych dolegliwości. Super! Oczywiście przed biegiem porządnie się porozciągałam.
Nastał nowy czas, czas przygotowań do mojego pierwszego maratonu. Oczywiście mam parę obaw ale to chyba normalne przed tak dużym biegiem, szczególnie jeśli mam świadomość na jaki wysiłek się piszę! ale z kolei, jeśli bym nie spróbowała, nigdy się nie dowiem jak wielkie to przeżycie. Biorę życie za rogi i chcę choć raz spróbować.Chyba zdecyduję się na wolniejsze tempo niż na półmaratonie. Jeśli nie złapią mnie żadne skurcze to może uda mi się ukończyć z czasem 4:30 ale różnie może być, zobaczymy :) Oprócz obaw przeważa we mnie optymizm jednak a co za tym idzie, nadzieja i wiara że wszystko będzie ok! Chcę zobaczyć moją rodzinę, Polskę, Warszawę, biegaczy i z nimi wszystkimi być!
Po zeszłotygodniowym, po startowym obżarstwie powracam do zdrowszego jedzenia. Ostatnio upiekłam chleb bananowy - który braliśmy sobie do pracy zamiast kanapek, power balls - zdrowa słodka przekąska która doda energii zarówno przed jak i po aktywności fizycznej, oraz małe co nieco z rozpuszczonej czekolady, wystudzonej następnie w foremce silikonowej.

" Banana bread" 
3 - 4 dojrzałe banany
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki oleju ja dałam słonecznikowego ale może być kokosowy
szczypta cynamonu
5 daktyli
garść orzechów, ja dodałam zamiast orzechów ziarna słonecznika
1 łyżeczka sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie:
Banany dokładnie rozgnieść widelcem, wymieszaj z olejem i jogurtem. Połącz suche składniki - mąkę, sodę, proszek, sól, cynamon, pokrojone bakalie. Wlej banany z olejem i jogurtem do suchych składników i wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 55 min. w temp. 180 st.


* przepis podejrzałam na blogu mammamija.pl

" Power balls"
100 g masła orzechowego
100 g miodu
25 g kakao gorzkiego
100 g wiórków kokosowych lub 50 g wiórków kokosowych i 50 g płatków owsianych
25 g ziaren sezamu
do obtoczenia : kakao gorzkie, sezam, kokos

Wykonanie:
Masło orzechowe i miód podgrzać aż do momentu połączenia. Odstawić. Gdy się ostudzi dodać kakao, kokos / lub kokos i płatki owsiane. Zamieszać. Wstawić do lodówki na 10 min. , wyjąć, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć część w sezamie, kakao i wiórkach kokosowych.


* przepis znaleziony na Davina McCall : Power balls Daily Mail.co.uk online

" Czekoladowe jajeczka "


Na koniec dnia małe zakupy w Liverpoolu, dziś wyjątkowo słonecznym i bezwietrznym ;)



                                                                              Pozdrowienia z Liverpoolu!

No comments:

Post a Comment