Napisała Jola @ 10 września, 2015 r.
Można też podać frytki w papierowej tutce |
Dziś chciałam Wam przedstawić jedno z moich ulubionych dań, które jak już kiedyś pisałam przygotowuję co najmniej raz w tygodniu. Fish & chips, czyli ryba z frytkami. Jest to brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby, zazwyczaj jest to dorsz lub łupacz, w cieście lub bułce tartej oraz frytki.
Prawdą jest że jest to danie bardzo tutaj popularne, jednak ja zdecydowanie preferuję przyrządzać je sama w domu, choć nie ukrywam że od czasu do czasu, lubię spróbować ryby w różnych miejscach, ale panierkę zazwyczaj odrzucam. Na samą myśl, w jakiej ilości głębokiego tłuszczu ryba była smażona, przechodzą mnie ciarki.
Do moich ulubionych gatunków ryb które przygotowuję w domu należą : łupacz (wędzony i biały), dorsz i łosoś. Od bardzo dawna już nie panieruję ryby. Smażę na małej ilości oliwy z oliwek z przyprawami i to mi w zupełności wystarcza.Lubię także podawać rybę z różnymi odmianami ziemniaków, tj. ziemniaki słodkie oraz odmiany ziemniaków przeznaczonych do zapiekania w piekarniku.
Rybę z frytkami podaję z dodatkami tj. zielony groszek, buraczki oraz wszelakiego rodzaju zieleninę.
Danie składające się z frytek i ryby nie musi być nudne. Wystarczy zmieniać gatunki ryb, ziemniaków i dodatków do nich ;)
łupacz wędzony i frytki z przyprawą curry |
Smacznego!
No comments:
Post a Comment