Napisała Jola @ 20 września, 2015 r.
Zbliża się jesień. Aura za oknem coraz chłodniejsza, a to oznacza że nadeszła pora na przyrządzanie posiłków nie tyle szybkich, co sycących i rozgrzewających. Dla takiego zmarzlucha jak ja, takie rozgrzewające zupy to strzał w dziesiątkę, w szczególności te z dodatkiem imbiru czy papryczki chilli ;)
Wracając do domu po treningu, zwłaszcza jesienno - zimową porą, rozgrzewają niesamowicie szybko!
Staję się zupoholiczką właśnie o tej porze roku i będę nią do wczesnej wiosny :)
Ostatnio przygotowałam trzy zupy kremy i wszystkie były pyszne. W ten sposób przygotowane zupy świetnie sprawdzają się również jako ciepła, rozgrzewająca i lekkostrawna kolacja.
Zupa krem z cukinii
- 80 dkg cukinii pokrojonych w kostkę
- 10 dkg masła
- 2 małe cebule drobno posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 18 dkg serka mascarpone
- grzanki
- sól, pieprz
Ten przepis pochodzi z gazetki wydawanej w jednym z polskich marketów :)
Orzechowy krem z batata z imbirem
Przepis pochodzi z bloga ervegan.com
Składniki na zupę + 2 - 3 łyżki masła orzechowego |
Zupa krem z pomidorów
- 1 puszka pomidorów
- 1 litr bulionu warzywnego lub wołowego
- 2 cebule
- 1 marchew starta na dużym oczku
- 2 małe czerwone papryczki
- 2 ząbki czosnku
- 5 dkg płatków migdałowych 2 duże obrane ziemniaki
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- sól, pieprz
1. Kroimy cebulę, czosnek i papryczkę na małe kawałki, dodajemy marchew i smażymy na oliwie. Przekładamy produkty do garnka, dodajemy pomidory z puszki i dusimy 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
2. Do posolonego wrzątku wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.
3. W tym czasie prażymy na patelni płatki migdałów 3 - 5 minut (aż uzyskają złoty kolor)
4. Odsączamy ziemniaki, przekładamy do garnka z duszonymi pomidorami i dolewamy ostrożnie bulion. Zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy na krem.
5. Wlewamy do miseczek, posypujemy bazylią i migdałami.
Ten przepis nie pamiętam skąd pochodzi, mam go od bardzo dawna. Zupa jest pyszna!
Smacznego!
No comments:
Post a Comment