Sunday, 20 September 2015

Coś na rozgrzewkę :)


                                                 Napisała Jola @ 20 września, 2015 r.




  Zbliża się jesień. Aura za oknem coraz chłodniejsza, a to oznacza że nadeszła pora na przyrządzanie posiłków nie tyle szybkich, co sycących i rozgrzewających. Dla takiego zmarzlucha jak ja, takie rozgrzewające zupy to strzał w dziesiątkę, w szczególności te z dodatkiem imbiru czy papryczki chilli ;)
Wracając do domu po treningu, zwłaszcza jesienno - zimową porą, rozgrzewają niesamowicie szybko!
Staję się zupoholiczką właśnie o tej porze roku i będę nią do wczesnej wiosny :)
Ostatnio przygotowałam trzy zupy kremy i wszystkie były pyszne. W ten sposób przygotowane zupy świetnie sprawdzają się również jako ciepła, rozgrzewająca i lekkostrawna kolacja.

Zupa krem z cukinii

  • 80 dkg cukinii pokrojonych w kostkę
  • 10 dkg masła
  • 2 małe cebule drobno posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 18 dkg serka mascarpone
  • grzanki
  • sól, pieprz 
W garnku rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj cukinie i smaż je przez kilka minut. Zalej gorącą wodą ( tak, by przykryła cukinie), dopraw solą oraz pieprzem i gotuj 10 - 15 min. Kiedy cukinia będzie miękka, zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę za pomocą blendera. Dodaj mascarpone, dopraw do smaku i wymieszaj. Podawaj z grzankami i odrobiną oliwy z oliwek.
Ten przepis pochodzi z gazetki wydawanej w jednym z polskich marketów :)





Orzechowy krem z batata z imbirem
Przepis pochodzi z bloga ervegan.com

Składniki na zupę + 2 - 3 łyżki masła orzechowego 




Zupa krem z pomidorów

  • 1 puszka pomidorów 
  • 1 litr bulionu warzywnego lub wołowego 
  • 2 cebule 
  • 1 marchew starta na dużym oczku 
  • 2 małe czerwone papryczki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 5 dkg płatków migdałowych 2 duże obrane ziemniaki 
  • 2 łyżki posiekanej bazylii 
  • sól, pieprz 
1. Kroimy cebulę, czosnek i papryczkę na małe kawałki, dodajemy marchew i smażymy na oliwie. Przekładamy produkty do garnka, dodajemy pomidory z puszki i dusimy 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. 
2. Do posolonego wrzątku wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. 
3. W tym czasie prażymy na patelni płatki migdałów 3 - 5 minut (aż uzyskają złoty kolor)
4. Odsączamy ziemniaki, przekładamy do garnka z duszonymi pomidorami i dolewamy ostrożnie bulion. Zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy na krem. 
5. Wlewamy do miseczek, posypujemy bazylią i migdałami. 




Ten przepis nie pamiętam skąd pochodzi, mam go od bardzo dawna. Zupa jest pyszna! 
                                                                                     

                                                                                                          Smacznego!  

No comments:

Post a Comment