Napisała Jola @ 26 sierpnia, 2015 r.
Dzisiaj chciałam Wam przedstawić dwa rodzaje ciast, które niedawno upiekłam a które są bardzo smaczne i godne polecenia!
" Ciasto Rafaello bez pieczenia "
Składniki :
2 serki mascarpone (500 g)
500 ml śmietanki kremówki
3 tabliczki białej czekolady (300 g)
herbatniki słodkie typu Petit Beurre
2 łyżeczki żelatyny 10 dkg wiórków kokosowych
Wykonanie:
1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z ok. 50 - 100 ml śmietany kremówki. Po rozpuszczeniu odstawiamy do wystudzenia a następnie mieszamy z serkami mascarpone.
2. Pozostałą śmietanę ubijamy z żelatyną (uprzednio rozpuszczoną w gorącej wodzie i przestudzoną), ubitą śmietanę łączymy z serkami i czekoladą.
3. wiórki podprażamy na patelni przez chwilkę aż lekko zbrązowieją, wtedy mają więcej aromatu kokosowego.
4. Naczynie kwadratowe wykładamy na spodzie warstwą herbatników i nakładamy część masy, posypujemy wiórkami ( można masę wcześniej wymieszać z wiórkami wtedy następna warstwa herbatników lepiej przylega ), kolejną warstwę stanowią herbatniki i ponownie masa. Wierzch posypujemy pozostałymi wiórkami.
5. Ciasto wstawiamy do lodówki aby się schłodziło na ok. 3 - 4 godz. a najlepiej na całą noc, żeby ciasto dobrze stężało.
Przepis pochodzi z bloga cooking&goodlookingblog.pl
" Ciasto Cola "
Składniki :
200 ml coli
12,5 dkg masła ( niesolone )
3/4 łyżeczki sody
25 dkg mąki typu self - raising
1 duża łyżka kakao ciemnego
30 dkg cukru typu golden caster
2 średnie jajka
125 ml maślanki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na górę ciasta :
150 ml śmietanki kremowej
15 dkg czekolady gorzkiej ( 70 % kakao )
2 łyżki coli
można udekorować kandyzowanymi czereśniami
trochę startej czekolady do posypania
Wykonanie :
1. Zagotować colę z masłem w małym garnku, gdy się masło rozpuści dodać sodę.Odstawić na 20 min.
2. Załączyć piekarnik, nastawić na 190 C / 170 z termoobiegiem / gaz 5 . Blaszkę o wymiarach 23 cm x 30 cm x 4 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem.
3. W misce wymieszać : mąkę, kakao i cukier, wlać mieszankę z coli i masła i wymieszać aż masa stanie się gładka. W osobnej misce zmieszać razem jajka z maślanką i wanilią i dodać do masy ciasta.
Całą masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem.
4. Piec ok. 30 - 40 minut aż ciasto będzie leciutko odchodzić od brzegów blaszki. Po upieczeniu już zimne ciasto odwrócić do " góry dnem" i przełożyć do docelowego naczynia.
5. Śmietankę zagotować leciutko w małym garnku, dodać rozdrobnioną czekoladę. Gdy się połączą odstawić na kilka minut. Dodać colę i zamieszać aż masa będzie gładka.
Masę rozsmarować na cieście, udekorować wiśniami kandyzowanymi. Posypać startą czekoladą.
Smacznego!
No comments:
Post a Comment