Napisała Jola @ 19 styczeń, 2019 r.
Wraz z pożegnaniem się z mięsem, nasza dieta stała się bardziej urozmaicona, lżejsza, bardziej kolorowa i co wazne - smakowitsza! Cieszę się bardzo że udało nam się "wyjść" z diety mięsnej. Za mięsem nadal nie tęsknimy, nie kupujemy już nawet kiełbasy chorizo. Nic z tych rzeczy.
Kupujemy za to znacznie więcej warzyw i owoców. Kuchnia wegańska i wegetariańska - po takich stronach teraz buszuję w poszukiwaniu inspiracji do gotowania. Moje ulubione strony w tym temacie to jadłonomia, Olgasmile.com oraz foodpornveganstyle.com
Pod koniec tygodnia, gdy planuję zakupy to zastanawiam się co chciałabym ugotować w kolejnych dniach. Wybieram przepisy które chcę wypróbować i zabieram się do działania - robię listę składników które będą mi potrzebne do przygotowania potraw.
Jako że mamy zimę a ja jestem zmarzluchem to lubię o tej porze roku potrawy z rozgrzewającymi składnikami tj. imbir, kurkuma, chilli...
Dziś chciałam Wam przedstawić trzy takie rozgrzewające zupy które są naprawdę expresowe w przygotowaniu, świetnie rozgrzewają, są kolorowe i smakują wysmienicie.
zupa z tofu
- 1 litr wody
- 30 dkg tofu naturalnego
- 2-3 kapusty pak choi
- 1 cebula
- 50 ml sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- kawałeczek ostrej papryczki
- 1 łyżka syropu klonowego
- dymka
- sezam
- 1 łyżka pasty miso - opcjonalnie
- makaron ryżowy
wykonanie:
1. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć. Dodać wodę, sos sojowy, ostrą papryczkę i olej do końca. Zagotować.
2. pak choi pokroić w duże kawałki i wrzucić do garnka białą część i zagotować. Wyłączyć gaz, dodać zielone części i tofu pokrojone w grubą kostkę. Opcjonalnie dodać miso. Podgrzać razem ok 2 minuty.
3. podawać z dymką i sezamem.
Zupa chińska z tofu
- wywar warzywny
- makaron ryżowy
- pietruszka zielona
- ostra papryczka zielona
- kawałeczek imbiru
- zielony groszek
- 10 dkg tofu
- 2 łyżki oleju sezamowego
- sos sojowy
- troszkę sezamu
Przygotować makaron ryżowy, wywar warzywny oraz ugotować groszek zielony. Imbir pokroić w cieniutkie plasterki, papryczkę też w plasterki, pietruszkę zieloną poszatkować, uprażyć sezam.
Na talerz przekładamy makaron, ulożyć na nim groszek, imbir, chilli, tofu i zalać wywarem. Zupę doprawić sosem sojowym oraz olejem sezamowym. Posypać sezamem i zajadać!
Miska zupy z marynowanym tofu
Marynata do tofu:
- 20 dkg tofu
- 1/4 szklanki ketchupu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ostra papryczka
- 1 łyżeczka przypraw np. mieszanka ziołowa
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 25 dkg makaronu ryżowego lub sojowego
- kawałeczek korzenia imbiru
- pietruszka zielona lub kolendra
- kawałeczek ostrej papryczki
- 350 ml bulionu warzywnego
- sezam lub czarnuszka
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
1. wszystkie składniki marynaty zblendować, natrzeć nią tofu i zostawić na kilka godzin lub najlepiej na noc.
2. ugotować makaron
3. podgrzać bulion i wrzucić do niego obrany i pokrojony w słupki imbir, poszatkowany czosnek, sos sojowy i rozdrobnioną papryczkę. Gotować 3 minuty.
4. Do miski włożyć makaron, wlać bulion, dodać podsmażone na patelni tofu, zieleninę i posypać sezamem oraz czarnuszką.
No comments:
Post a Comment