Saturday, 19 January 2019

Zupki na chłodne dni - rozgrzewające z tofu


                           Napisała Jola @ 19 styczeń, 2019 r. 

  Wraz z pożegnaniem się z mięsem, nasza dieta stała się bardziej urozmaicona, lżejsza, bardziej kolorowa i co wazne - smakowitsza! Cieszę się bardzo że udało nam się "wyjść" z diety mięsnej. Za mięsem nadal nie tęsknimy, nie kupujemy już nawet kiełbasy chorizo. Nic z tych rzeczy. 

Kupujemy za to znacznie więcej warzyw i owoców. Kuchnia wegańska i wegetariańska - po takich stronach teraz buszuję w poszukiwaniu inspiracji do gotowania. Moje ulubione strony w tym temacie to jadłonomia, Olgasmile.com oraz foodpornveganstyle.com

Pod koniec tygodnia, gdy planuję zakupy to zastanawiam się co chciałabym ugotować w kolejnych dniach. Wybieram przepisy które chcę wypróbować i zabieram się do działania - robię listę składników które będą mi potrzebne do przygotowania potraw.
Jako że mamy zimę a ja jestem zmarzluchem to lubię o tej porze roku potrawy z rozgrzewającymi składnikami tj. imbir, kurkuma, chilli... 
Dziś chciałam Wam przedstawić trzy takie rozgrzewające zupy które są naprawdę expresowe w przygotowaniu, świetnie rozgrzewają, są kolorowe i smakują wysmienicie. 

zupa z tofu 

  • 1 litr wody
  • 30 dkg tofu naturalnego
  • 2-3 kapusty pak choi
  • 1 cebula
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • kawałeczek ostrej papryczki
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • dymka
  • sezam
  • 1 łyżka pasty miso - opcjonalnie
  • makaron ryżowy

wykonanie:

1. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć. Dodać wodę, sos sojowy, ostrą papryczkę i olej do końca. Zagotować. 
2. pak choi pokroić w duże kawałki i wrzucić do garnka białą część i zagotować. Wyłączyć gaz, dodać zielone części i tofu pokrojone w grubą kostkę. Opcjonalnie dodać miso. Podgrzać razem ok 2 minuty. 
3. podawać z dymką i sezamem.





Zupa chińska z tofu 


  • wywar warzywny
  • makaron ryżowy
  • pietruszka zielona
  • ostra papryczka zielona
  • kawałeczek imbiru
  • zielony groszek
  • 10 dkg tofu
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • sos sojowy
  • troszkę sezamu
wykonanie:
Przygotować makaron ryżowy, wywar warzywny oraz ugotować groszek zielony. Imbir pokroić w cieniutkie plasterki, papryczkę też w plasterki, pietruszkę zieloną poszatkować, uprażyć sezam. 

Na talerz przekładamy makaron, ulożyć na nim groszek, imbir, chilli, tofu i zalać wywarem. Zupę doprawić sosem sojowym oraz olejem sezamowym. Posypać sezamem i zajadać! 





Miska zupy z marynowanym tofu 

Marynata do tofu: 

  • 20 dkg tofu
  • 1/4 szklanki ketchupu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ostra papryczka
  • 1 łyżeczka przypraw np. mieszanka ziołowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
Do zupy:

  • 25 dkg makaronu ryżowego lub sojowego
  • kawałeczek korzenia imbiru
  • pietruszka zielona lub kolendra
  • kawałeczek ostrej papryczki
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • sezam lub czarnuszka
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:

1. wszystkie składniki marynaty zblendować, natrzeć nią tofu i zostawić na kilka godzin lub najlepiej na noc. 
2. ugotować makaron
3. podgrzać bulion i wrzucić do niego obrany i pokrojony w słupki imbir, poszatkowany czosnek, sos sojowy i rozdrobnioną papryczkę. Gotować 3 minuty. 
4. Do miski włożyć makaron, wlać bulion, dodać podsmażone na patelni tofu, zieleninę i posypać sezamem oraz czarnuszką. 






No comments:

Post a Comment