Sunday, 27 January 2019
Vege burgery
Napisała Jola @ 27 styczeń, 2019 r.
Dziś chciałam Wam zaproponować cztery przepisy na sprawdzone vege burgery. Nie musi być mięsa aby było pysznie.
Pierwszy z nich pochodzi z bloga jadłonomia.com i jest to burger z pieczarką. sama się zdziwiłam że taki pyszny!
Wegańskie burgery z pieczarkami
przepis na 2 burgery
2 pieczarki - te bardzo duże
2 bułki
kilka liści szpinaku
kilka plastrów czerwonej cebuli
3 łyżki sosu sojowego
pieprz
sos:
1/2 puszki ciecierzycy
3 łyżki uprażonego na suchej patelni sezamu
5 łyżek oleju
1 łyżka zimnej wody
1 ząbek czosnku
odrobina soku z cytryny
Przygotowanie
1. Duże kapelusze pieczarek nasmarować sosem sojowym i odstawić.
2. Do naczynia blendera wkładamy wypłukaną ciecierzycę i pozostałe składniki sosu. Zblendować na gładki krem.
3. piekarnik 200 st C włożyć pieczarki i piec 10 minut. Bułki przeciąć i ułożyć je obok pieczarek i zapiekać razem kolejme 5 minut.
4. Bułki posmarować sosem sezamowym, ułożyć szpinak. skropić sosem sojowym, położyć pieczarkę, posypać pieprzem, przykryć czerwoną cebulą i wierzchnią warstwę bułki posmarowaną sosem.
Mielone kalafiorowe
przepis z bloga jadłonomia.com
2 1/2 szkl startgo kalafiora
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 1/2 ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szkl ziaren słonecznika, podprażonych na patelni
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/4 szkl oleju
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki syropu z agawy
1 1/2 - łyżeczki pieprzu ziołowego
sól, pieprz
Przygotowanie:
1, piekarnik 180 st C, blachę wyłożyć papierem. Do dużej miski ścieramy kalafiora, cebulę i czosnek.
2. dodać do startych warzyw pozostałe składniki i wymieszać wszystko razem.
3. Formować kotlety, Układać na blasze i piec przez 20 - 25 min na złoty kolor, obrócić i piec kolejne 5 min.
Wegeburger
100 g fasoli białej z puszki blendujemy, dodajemy pietruszki zielonej, 30 g płatków owsianych, trochę tymianku, soli pieprzu i papryki. troszkę cebuli kroimy na cieniutkie plasterki, podsmażamy i dodajemy do masy fasolowej. mieszamy i formujemy 2 kotlety. obtaczamy w mące np, owsianej i smażymy na odrobinie oleju.
Do bulki:
czerwona cebula
oliwki
salata
pomidor
sos
awokado
Tofu burger hot
Tofu kroimy w gruby plaster, obtaczamy w pieprzu cayenne, następnie w zmielonych płatkach, w rozbełtanym jajku i jeszcze raz w płatkach. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy do zrumienienia.
Bułkę podpiekamy w piekarniku, na bułkę kładziemy sałatę, polewamy sosem np majonezowym, kładziemy kotlet i gotowe!
Smacznego!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment