Sunday, 27 January 2019

Vege burgery


                                   Napisała Jola @ 27 styczeń, 2019 r. 





  Dziś chciałam Wam zaproponować cztery przepisy na sprawdzone vege burgery. Nie musi być mięsa aby było pysznie.
Pierwszy z nich pochodzi z bloga jadłonomia.com i jest to burger z pieczarką. sama się zdziwiłam że taki pyszny! 

Wegańskie burgery z pieczarkami 
przepis na 2 burgery

2 pieczarki - te bardzo duże
2 bułki 
kilka liści szpinaku
kilka plastrów czerwonej cebuli
3 łyżki sosu sojowego
pieprz

sos:
1/2 puszki ciecierzycy
3 łyżki uprażonego na suchej patelni sezamu
5 łyżek oleju
1 łyżka zimnej wody
1 ząbek czosnku
odrobina soku z cytryny

Przygotowanie
1. Duże kapelusze pieczarek nasmarować sosem sojowym i odstawić. 
2. Do naczynia blendera wkładamy wypłukaną ciecierzycę i pozostałe składniki sosu. Zblendować na gładki krem.
3. piekarnik 200 st C włożyć pieczarki i piec 10 minut. Bułki przeciąć i ułożyć je obok pieczarek i zapiekać razem kolejme 5 minut. 
4. Bułki posmarować sosem sezamowym, ułożyć szpinak. skropić sosem sojowym, położyć pieczarkę, posypać pieprzem, przykryć czerwoną cebulą i wierzchnią warstwę bułki posmarowaną sosem.


Mielone kalafiorowe 
przepis z bloga jadłonomia.com

2 1/2 szkl startgo kalafiora
1 duża cebula
1 ząbek czosnku

1 1/2 ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szkl ziaren słonecznika, podprażonych na patelni
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/4 szkl oleju
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki syropu z agawy
1 1/2 - łyżeczki pieprzu ziołowego
sól, pieprz

Przygotowanie:
1, piekarnik 180 st C, blachę wyłożyć papierem. Do dużej miski ścieramy kalafiora, cebulę i czosnek. 
2. dodać do startych warzyw pozostałe składniki i wymieszać wszystko razem. 
3. Formować kotlety, Układać na blasze i piec przez 20 - 25 min na złoty kolor, obrócić i piec kolejne 5 min. 



Wegeburger 

 100 g fasoli białej z puszki blendujemy, dodajemy pietruszki zielonej, 30 g płatków owsianych, trochę tymianku, soli pieprzu i papryki. troszkę cebuli kroimy na cieniutkie plasterki, podsmażamy i dodajemy do masy fasolowej. mieszamy i formujemy 2 kotlety. obtaczamy w mące np, owsianej i smażymy na odrobinie oleju.

Do bulki:
czerwona cebula
oliwki
salata
pomidor
sos
awokado




Tofu burger hot

Tofu kroimy w gruby plaster, obtaczamy w pieprzu cayenne, następnie w zmielonych płatkach, w rozbełtanym jajku i jeszcze raz w płatkach. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy do zrumienienia. 
Bułkę podpiekamy w piekarniku, na bułkę kładziemy sałatę, polewamy sosem np majonezowym, kładziemy kotlet i gotowe!






                                                             Smacznego! 

No comments:

Post a Comment