Napisała Jola, 10 września 2018 r.
Wczoraj przebiegłam swój kolejny półmaraton, a dziś wrzucam obiecany przepis na batony energetyczne. Bardzo proste i szybkie do zrobienia i smakują rewelacyjnie!Stanowią znakomitą przekąskę zarówno przed jak i po bieganiu. Ja zabrałam ze sobą kawałek na długie wybieganie i sobie podjadałam. Słodycz owoców i moc nasion w nich zawartch dodają energii. Pamiętajcie że jeśli nie macie wszystkich podanych składników, zawsze możecie je zastąpić innymi. Ja, np morele tym razem zastąpiłam figami i też jest pysznie!
A oto przepis:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki jagód goji
- 10 suszonych daktyli
- 3 suszone morele
- 5 łyżek nasion siemienia lnianego
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 7 łyżek syropu z agawy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
1. Do miski wsypać wszystkie suche składniki, dodać olej, syrop z agawy i sok z cytryny. Połączyć składniki. Dolać wodę i lekko wymieszać. Pozostawić na 10 minut.
2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę o grubości ok 1 cm. Wyrównać boki i wierzch. Piec ok 20-25 min, w temp 160 st C.
3. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Kroić batony o wymiarach 8cm*4cm. Można je przechowywać do 2 tygodni.
Smacznego!
No comments:
Post a Comment