Monday, 10 September 2018

Batony energetyczne


                                 Napisała Jola, 10 września 2018 r. 





  Wczoraj przebiegłam swój kolejny półmaraton, a dziś wrzucam obiecany przepis na batony energetyczne. Bardzo proste i szybkie do zrobienia i smakują rewelacyjnie!Stanowią znakomitą przekąskę zarówno przed jak i po bieganiu. Ja zabrałam ze sobą kawałek na długie wybieganie i sobie podjadałam. Słodycz owoców i moc nasion w nich zawartch dodają energii. Pamiętajcie że jeśli nie macie wszystkich podanych składników, zawsze możecie je zastąpić innymi. Ja, np morele tym razem zastąpiłam figami i też jest pysznie! 

A oto przepis: 

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki jagód goji
  • 10 suszonych daktyli
  • 3 suszone morele
  • 5 łyżek nasion siemienia lnianego
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 7 łyżek syropu z agawy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli  


Wykonanie:
1. Do miski wsypać wszystkie suche składniki, dodać olej, syrop z agawy i sok z cytryny. Połączyć składniki. Dolać wodę i lekko wymieszać. Pozostawić na 10 minut. 
2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę o grubości ok 1 cm. Wyrównać boki i wierzch. Piec ok 20-25 min, w temp 160 st C. 
3. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Kroić batony o wymiarach 8cm*4cm. Można je przechowywać do 2 tygodni. 





                                               Smacznego! 

No comments:

Post a Comment