Napisała Jola @ 11 luty, 2017 r.
Uwielbiamy dania z ryby. Dania z nich przyrządzone, jak wiadomo, są bardzo zdrowe i powinniśmy jeść ich jak najwięcej. Dlatego też staram się jak już o tym kiedyś pisałam, wynajdywać coraz to różne przepisy i z nich korzystać, tak aby posiłki nie były monotonne!
Zazwyczaj przygotowuję posiłki na przemian z różnych ryb. W ciągu ostatnich dwóch tygodni, tak się złożyło że do trzech posiłków wykorzystałam akurat dorsza.
Poniższe cztery dania charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem, są łatwe w przygotowaniu i warte wypróbowania. Serdecznie polecam!
Filety z dorsza smażone w curry z sosem pomidorowym oraz pieczonymi ziemniaczkami i pieczarkami.
Dorsz smażony na maśle obtoczony w mące i przyprawie curry. Do tego ziemniaki i pieczarki pieczone w wysokiej temperaturze, a do tego sos pomidorowy własnej roboty... pycha!
Polać sosem ... pycha! |
Dorsz zapiekany z dynią z ziemniaczkami i świeżym tymiankiem
Danie warte spróbowania. Wystarczy w niewielkiej ilości bulionu podgotować ziemniaki z dynią, następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku z dodatkiem oliwy z oliwek oraz świeżego tymianku. W drugiej połowie pieczenia dodać filety z dorsza i gotowe! Polecam!
Dorsz z kaparami i sosem maślano - cytrynowym podawany na purre ziemniaczanym z musztardą francuską i blanszowanym szpinakiem
Pyszne filety z dorsza przed smażeniem maczane w mleku i obtoczone w mące. Sos z masła, cytryny i kaparów, szpinak z odrobiną czosnku oraz ziemniaki z dodatkiem musztardy ... oto szybki przepis na pyszny obiad :)
Trzy powyższe przepisy znajdziecie na blogu kwestiasmaku.com
Dorsz w sosie warzywno - kokosowym
To popularne danie Brazylijskie. Danie podane zostało z ryżem oraz salsą z chilli. Bardzo serdecznie polecam. Jest pyszne. Czas przygotowania dania to 50 min, naprawdę warto!
Dorsz w sosie pomidorowym
Przepis pochodzi z książki którą ostatnio kupiłam, jest to danie hiszpańskie. Dzięki dodaniu specjalnej odmiany pomidorów i odrobiny białego wina do sosu, danie zyskuje niepowtarzalny smak i aromat! Calkowity czas przygotowania tej potrawy to 40 min.
Jeśli ktoś zechciałby skład produktów na sos to chętnie podam :)
Smacznego!
Post idealny dla mnie bo właśnie szukam przepisów z wykorzystaniem dorsza i ten ostatni przepis bym bardzo prosiła :) Pozdrawiam
ReplyDeletepodaję...:)
ReplyDeletedla 4 osób:
2 łyżki oliwy z oliwek, 1 kg filetu z dorsza pokrojonego na 4 kawałki, 1 duża cebula pokrojona w plasterki,1 ząbek czosnku pokrojony w kosteczkę,4 duże pomidory typu plum,obrane i pokrojone w kosteczkę, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka cukru, 300 ml bulionu z ryby, 120 ml wytrawnego białego wina, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól i pieprz.
Przyrządzenie:
1. nastawić piekarnik na 200 st C/gaz6
Do dużego naczynia wlewamy olej i podgrzewamy, wkładamy rybę i smażymy jedną minutę, obracamy i ponownie smażymy jedną minutę. Delikatnie wyjmujemy z naczynia i odkładamy.
2. Do tego samego naczynia wkładamy rybę i czosnek i smażymy na średnim ogniu 4-5 minut, aż będzie miękka, często mieszamy. Dodajemy pomidory, przecier pomidorowy, cukier, bulion rybny oraz wino, mieszamy i gotujemy przez ok 10 - 12 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Przekładamy sos do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w nagrzanym piekarniku ok 5 minut.Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy zieloną pietruszką i podajemy, Smacznego!