Monday, 14 December 2015

Ryby, mięso i warzywa - czyli troszkę propozycji obiadowych :)


                                                     Napisała Jola @ 14 grudnia, 2015 r.


  Dziś przedstawiam kilka propozycji obiadowych które ostatnio gościły na moim stole i którymi chciałam się z Wami podzielić. Ostatnio naszła mnie ochota na wątróbkę, przygotowałam dwa rodzaje tej potrawy. Jedno danie z wątróbką jagnięcą a drugie z wątróbką drobiową.

wątróbka jagnięca 

wątróbka drobiowa i surówka z białej rzodkwii  


Z ryb wybrałam rybę o nazwie sea bass - czyli okoń morski ( polecam, ryba bardzo dobra) oraz dzikiego łososia. Ostatnio w mediach dużo było wiadomości na temat  łososia norweskiego, pochodzącego z hodowli, nie mającego nic wspólnego ze zdrową żywnością. Tak więc łosoś norweski idzie w odstawkę.

sea bass - okoń morski na szpinaku z sosem musztardowym 

łosoś dziki, frytki z piekarnika 

szkocki łosoś 

Krewetki przygotowuję bardzo często i na różne sposoby. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu.


krewetki z tajskim sosem curry 

krewetki gambas pil pil 

Wieprzowina - choć nie za często ale czasem przyjdzie smak...

wiejskie ziemniaki Hasselback, wieprzowina oraz sos żurawinowy 

kasza bulgur wheat i pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym 

Troszkę wołowiny...

:) 

Jagnięcina jest mięsem bardzo tutaj popularnym. Mięso to można przyrządzić na wiele różnych sposobów.

mięso zapiekane w piekarniku razem z warzywami 

Bardzo ważnym dodatkiem do potraw są warzywa. Ja ostatnio polubiłam te zapiekane w piekarniku razem z ziemniakami.
Poza tym - kasze, makarony... jak widać lubimy dania bardzo urozmaicone!


                                                                                                           :)

No comments:

Post a Comment